,,Kompjuteri budućnosti moći će teorijski raditi sve što čovek radi. Sve, osim dve stvari: neće moći da budu religiozni i da pišu poeziju.”

Ovako je mogao da se izrazi samo dobar pesnik, kakav je Andrej Voznesenski. Do same osnovne čovekovog bića, može se doći samo poezijom, a poezija će možda biti i poslednji vesnik iskonskog čovekovog bića u budućem veku. Poezija ne poznaje nikakve granice, ni starosne, ni staležne, ni geografske, slobodna je kao i sam duh onoga koji je stvara.

Svetski dan poezije proslavlja se 21. marta i ustanovljen je od strane UNESKO-a 1999. godine. Svrha ovog dana je promocija čitanja, pisanja, objavljivanja poezije širom sveta; ali i podsticanje ljudi da probude svoje stvaralačko biće.
U trenucima kada se čitava planeta suočava sa velikim izazovima, poezija nastavlja svoje trajanje i iznova se rađa.

Ove godine Svetski dan poezije, u organizaciji udruženja ,,Sevap” i Narodne biblioteke ,,Desanka Maksimović” u Vlasotincu, bio je obeležen na malo drugačiji način.
Poštujući propisane epidemiološke mere, bez javnog okupljanja, Svetski dan poezije proslavili smo u ,,onlajn svetu.”

Nenad Kostić, Nikola Momčilović, Dejan Aleksić, Petra Dimanić, Saška Janković, Milica Mitić, Ljubinka Cekić, Jovana Janković, Marija Stojanović, Katarina Gavrilović i Milica Stojković govorili su svoje stihove na naš poziv. Zahvaljujući njima, 21. mart i poeziju proslavili smo na najlepši način, a video-snimak možete pogledati pri kraju članka.

Poezija je vrhunski izraz stvaranja. Početak i kraj — sve. Pozivamo sve vas koji pišete da i ubuduće budete slobodni da se javite članovima udruženja ,,Sevap,” a mi ćemo, u dogovoru sa vama, pronaći najbolji i najzanimljiviji put da vaše stvaralaštvo dođe do šire publike.

You tube: https://www.youtube.com/watch?v=2kgbVrCB13A