Sevap mi je saditi

Gde god nađeš zgodno mesto,

Tu drvo posadi!

A drvo je blagodarno

Pa će da nagradi,

Nagradiće izobiljem

Hlada, ploda svog,

Nagradiće bilo tebe bilo brata tvog.

J. J. Zmaj

Projekat „Zamena osušenih, oštećenih i trulih stabala na teritoriji opštine Vlasotince” (poznatiji pod nazivom „Sevap mi je saditi”) uspešno je realizovan 25. novembra u Vlasotincu. Volonteri udruženja „Sevap” zasadili su petnaest sadnica javora.

Javor je listopadno drvo čije ime u prevodu sa latinskog (Acer) znači „oštar, zašiljen.” Spada u najčešće korišćeno drvo u ozelenjavanju urbanih prostora. Posebno je omiljen zbog boje svojih listova, koja se menja od zelene, preko crvene i naradžaste, pa do žute.

U sadnji je učestvovalo desetak volontera, a samu akciju sugrađani su dočekali sa oduševljenjem.

Drveće je zasađeno u Nemanjinoj ulici i pored Vlasine. Postojala je namera da bude posađeno i u ulici 22. divizije, međutim, volonteri su  ubrzo uvideli da se na mestima predviđenim za sadnju, ispod tankog sloja zemlje, nalazi beton.

Posebnu zahvalnost dugujemo divnim ljudima iz JP „Srbijašume,” ogranka u Vlasotincu, na čelu sa Dejanom Lepojevićem, koji su u rekordno kratkom roku uspeli da nabave sadnice i tako značajno doprinesu sprovođenju akcije.

Prilikom planiranja sadnje, članovi udruženja „Sevap” susreli su se sa mnogobrojnim preprekama, ali iz svega toga su naučili dosta stvari – od toga kojim nadležnima se treba obratiti za određene akcije, pa sve do načina sadnje i brige o drveću. Neki projekti, iako sa velikom željom mesecima osmišljavani, nisu mogli biti sprovedeni u delo. Tako je bilo ovoga puta, pa je planirani projekat o sadnji drvoreda crvenog hrasta zamenjen drugim – obnovom trulih, osušenih i oštećenih stabala na već predviđenim mestima za to.

Neki volonteri su ovom prilikom prvi put u životu zasadili drvo i tako osetili koliko je lepo kada radimo nešto korisno za svoju sredinu, ostavljajući iza sebe nešto što će, verovatno, nadživeti i njih same i u čijim će dobrobitima i hladu uživati mnoge naredne generacije. Jer kako stara poslovica kaže “Istinski smisao života je saditi drveće pod čijim hladom ne očekujemo da sedimo“.

Značaj sadnje drveća je višestruk. Osim što doprinosi lepšem izgledu okoline, drveće ima i umirujući efekat, modifikuje klimu, poboljšava kvalitet vazduha, smanjuje zadržavanje vode na tlu nakon obilnih padavina, a lišće listopadnog drveća odbija energiju sunčevog zračenja u toku leta, dok ga u zimskom periodu grane filtriraju.

Ovom prilikom posađen je kiseonik za 45.000 ljudi. Nadamo se da će sprovođenje ovakve akcije u budućnosti postati tradicija i da ćemo zajedno raditi na očuvanju i zaštiti svoje životne sredine. Više slika možete videti na našoj Facebook stranici ovde. Sevap mi je saditi!