„Poezija i vino”

U nedelju 1. novembra 2020. godine organizovali smo drugo po redu veče poezije ,,Poezija i vino.”

Ove godine u junu bilo je veoma uspešno organizovano slično veče poezije,  ali ovoga puta prevazišli smo i svoja, a verujem i očekivanja naših gostiju. Potrudili smo se da, kako je to rekao prof. Saša Stanković, jedan od naših gostiju, ,,unesemo duh prestonice u Vlasotince.”

Svi mi koji studiramo u drugim gradovima često smo u prilici da prisustvujemo ovakvim događajima, ali kad smo se vratili u Vlasotince, falilo nam je kulturnog sadržaja. Pošto je jedno od nepisanih pravila Sevap udruženja ne kritikovati, već menjati, odlučili smo da sami organizujemo ono što bismo voleli da vidimo u našem gradu. Ovoga puta potrudili smo se da pozovemo i neke goste iznenađenja, tako da smo uživali u poeziji i muzici Mitra Zorića, Natali, Slobodana Đikića…

Još jedan specijalan gost ulepšao je naše veče ‒ baba-veštica. Svetlana Pešić, vlasotinačka pesnikinja, izvela je zanimljiv glumački performans, recitujući svoje pesme.

Publika je bila starosno raznolika i ovoga puta, pa je naš najmlađi recitator bila šestogodišnja Vera Pešić. Čuli smo stihove Mike Antića, Matije Bećkovića, Desanke Maksimović, Duška Radovića, ali i poeziju na makedonskom i bugarskom jeziku.

Iako smo bili u početku malo sumnjičavi da li će ovakva zamisao uspeti u malom gradu kao što je Vlasotince, reakcije gostiju su bile odlične. Najdraže nam je što svako ko dođe pobedi tremu i pročita bar jednu pesmu. Mnogi od prisutnih čitali su prvi put svoje stihove. Uspeli smo da bar na par sati ljude odvedemo u svet umetnosti, poezije i muzike i otrgnemo ih od sumornih vesti i dešavanja koje nas svakoga dana okružuju. Sve to nas dosta ohrabruje, daje nam vetar u leđa i pokazuje nam da radimo pravu stvar za kulturu u našem gradu.

Zahvaljujemo svima koji na različite načine podržali našu akciju. Nadamo se da se ćemo se ubrzo opet družiti i uživati u poeziji i vinu!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve slike možete videti na našoj Facebook stranici.

Vaš Sevap

Podržite rad udruženja donacijom na račun: 200-3157470101924-71 (https://sevap.org/doniraj/nacin-za-donaciju/)

Pratite naš rad na društvenim mrežama:

 

Facebook: https://www.facebook.com/sevaporg/

Instagram: https://www.instagram.com/sevaporg/

Website: https://sevap.org/