Ovo je prvi u nizu projekata iz oblasti obrazovanja udruženja Sevap pod nazivom Iskustva studenata na dar srednjoškolcima.

Svesni smo toga da je sam proces odabira studija, polaganje prijemnog ispita i navikavanje na uslove visokoškolskog obrazovanja već je dovoljno stresan. Međutim, u uslovima pandemije virusom COVID-19 taj stres je nezamarljivo je veći. Maturanti nisu u prilici da posete fakultetu koje žele pohađati, pripremnu nastavu koju većina fakulteta organizuje, a nije bilo moguće izvesti ni to da se fakulteti sami predstave maturantima kako je to praksa svake godine.

Upravo iz ovih razloga odlučili smo da organizujemo nešto nalik virtuelnom interaktivnom seminaru gde ćemo u okviru nekoliko video snimaka odgovarati maturantima i srednjoškolcima na postavljena pitanja i bliže ih upoznati sa uslovima studiranja. Na ovaj način želeli  smo da uspostavimo neposrednu veza između alumnija, sadašnjih studenata i srednjoškolaca bez posredovanja fakulteta kao institucije koja bi u cilju sopstvene promocije podelila zainteresovanim maturanitima informacije koje, u nekim slučajevima, možda, nisu u skladu sa iskustvima studenata. Iskustva studenata na dar srednjoškolcima

Zbog trenutne situacije, umesto živog okupljanja, u medijumu video snimka, studenti/svršeni studenti, koje je svako od članova udruženja kontaktirao u svom okruženju, predstavili su se i naveli neke od najvažnijih informacija iz svoje perspektive o svom fakultetu i studijama. “Potrudili smo se da postavimo neka od pitanja koja su nam se činila najvažnijim za odgovoriti o generalnom iskustvu studiranja, ali smo im, takođe, dali i kreativnu slobodu da sa vama podele informacije koje, po njima, mogu biti najvažnije za vas da čujete.” – Navodi članica udruženja Sandra Prokić. Neka od tih pitanja su: zašto su odabrali da baš to studiraju, koje su prednosti i nedostaci, šta treba da znate o tom fakultetu ako ćete ga studirati i, na kraju, koliko je fakultet perspektivan.

Video snimke smo organizovali u šest grupe po srodnosti fakulteta koji je predstavljen. Ono što je za vas najvažnije jeste to da ukoliko budete imali dadatnih pitanja preko našeg udruženja možete kontaktirati ljude koji su se predstavili i sa njima započeti razgovor. Osećajte se slobodno da nas pitate sve što vas zanima!

Mi smo želeli da naše stečeno i iskustvo podelimo i iskoristimo najbolje moguće – tako što ćemo pomoći nekom drugom. Stoga, iskreno se nadamo da ćete ovde pronaći informacije od značaja, te da, na kraju, ako ništa drugu, u okviru kreiranja ovakve zajednice, u njoj, sam stres i briga oko upisa studija budu što je moguće manji.

Udruženje Sevap se zahvaljuje svim ljudima koji su pristali da budu deo ovog projekta.

Sve snimke možete pogledati na našoj Facebook stranici.

Kao i na našem YouTube kanalu.

Vaš Sevap

Podržite rad udruženja donacijom na račun: 200-3157470101924-71 (https://sevap.org/doniraj/nacin-za-donaciju/)

Pratite naš rad na društvenim mrežama:

 

Facebook: https://www.facebook.com/sevaporg/

Instagram: https://www.instagram.com/sevaporg/

Website: https://sevap.org/