Projekat „Drvo generacije“

U toku hladne subote za nama, uspešno smo sproveli projkat „Drvo generacije“. Zahvaljujući sklopljenoj saradnji sa organizacijama ORCA i Promeni.rs našim projektom pridružili smo se njihovom velikom projektu #TvojemestouSrbiji usmerenom na lokalni aktivizam i pored obale reke Vlasine posadili dvadeset sadnica Crvenog hrasta.

U toku rada na ovom projektu, potpisivanjem memoranduma sklopili smo uspešnu saradnju i sa loklanim školama jer je osnovna ideja projekta sadržana u tome da se svake naredne godine škole, uz našu podršku, posadi drvo kao simbol jedne generacije. Projekat je usmeren na decu sa namerom da se generacijski neguje zdrav odnos prema životnoj sredni svesni toga da će ekološki problemi naše generacije biti preneti i čekati rešenje budućih generacija.

 Kako je ovo prva godina da sporovodimo u delo ovaj projekat, odlučili smo da u njeovo ostvarivanje uključimo ustanove koje imaju društvenu odgovornost i udruženja koja su usmerena na zaštitu životne sredine kako bismo našim sugrađanima pokazali da je zaštita i očuvanje životne sredine društvena odgovornost svih nas. Ovo je naš treći projekat iz oblasti ekologije i on proizilazi iz našeg uverenja o važnosti podizanja ekološke svesti i promovisanja praktičnog delovanja kada je u pitanju zaštita prirode. cilj ove ackije je da dugoročno poveže građane Vlasotinca svih generacija i da postane tradicionalna  akcija koja će jednom godišnje okupiti građane Vlasotinca oko zajedničkog cilja očuvanja prirode Vlasotinca i tako stvoriti jednu novu zdravu naviku.

U nizu drugih ustanova i udruženja koje smo pozvali da sa nama sarađuju, ostvarivanjem ovakvih projekata nadamo se da će u budućnosti zdrav odnos postati deo kulturne svesti Vlasotinčana, te smo zbog toga pozvali i predstavnike Kulturnog centra da nam se pridruže na ovom projektu. „Zahvaljujem se udruženju ,,Sevap” na pozivu za učestvovanje u projektu ,,Drvo generacije”. Jako mi je drago što sam danas ovde među mladim i ambicioznim ljudima koji se trude da poboljšaju kvalitet života u Vlasotincu. Nadam se da će nastaviti ovako sa svojim radom i trudom, a Kulturni centar Vlasotince će uvek biti otvoren za saradnju.“ – Branislav Katić direktor Kulturno centra u Vlasotincu.

Deo pored Vlasine gde smo posadili drvored predstavlja jedno od najlepših mesta u našem gradu, te smo ovom akcijom hteli kako da ga dodatno ulepšamo tako i da ga dodatno ozelenimo, čuvajući tako netaknutom prirodu koja okružuje našu reku. Danas kada se ceo svet bori sa respiratornim virusom i opasnom zagađenošću naše planete i vazduha koji udišemo smatrali smo našom obavezom da pomognemo regeneraciju pluća majke prirode. Pored ovoga, važno je naglasimo da urbano zelenilo nam pomaže u borbi protiv zagađenja, smanjuje nivo buke u gradu i dom je za naše divlje komšije – ježeve, ptice, veverice i druge životinje. Ono takođe ima i ekonomske koristi i smanjuje energetske troškove rashlađivanja zgrada.

Udruženje „Sevap Vlasotince“ se zahvaljuje svima koji su prepoznali naš rad i značaj ovakvih projekata za našu životnu sredinu, te pristali na saradju sa nama i tako nam pokazali svoju podršku i za buduće projekte iz oblasti ekologije.  Zato se nadamo da je ovo početak jedne divne tradiicje u Vlasotincu i da će buduće generacije imati priliku da uživaju u plodovima onoga što smo danas uradili. Nadamo se da ćete čuvajući naše novoposađene sadnice zajedno sa nama čuvati i našu životnu sredinu.

Ko će, ako nećemo mi?

Vaš Sevap

Podržite rad udruženja donacijom na račun: 200-3157470101924-71 (https://sevap.org/doniraj/nacin-za-donaciju/)

Pratite naš rad na društvenim mrežama:

 

Facebook: https://www.facebook.com/sevaporg/

Instagram: https://www.instagram.com/sevaporg/

Website: https://sevap.org/